Liitä Windows osio

Liitä Windows-osio

Windowsin käyttämissä levyosiossa on tiedostojärjestelmänä FAT tai NTFS. Linux osaa lukea ja kirjoittaa näitä tiedostojärjestelmiä ja käyttö onnistuu, kunhan liittäminen eli mount tehdään oikein. Windows NT:ssä ja sen jälkeen julkaistuissa Windowseissa on tullut tuki pitkille tiedostonimille ja Unicodelle. [1] [2]

Siirryttäessä Windowsin käytöstä Linuxiin, on kätevää jos voi antaa Windowsin tiedostojen olla Windows-levyllä, ja käyttää samoja tiedostoja Linuxistakin. Jos koneeseen on asennettu kaksoiskäynnistyksellä Linux Windowsin rinnalle, voidaan Windowsin levyosiot liittää näkymään Linuxissa. Tiedostoja voi yhä käyttää myös Windowsista, esimerkiksi jos tarvitaan sovellusta joka on saatavilla vain Windowsille.

Liitosvalitsimet

VFAT

VFAT-tiedostojärjestelmä liitetään valitsimilla iocharset=utf8 ja umask=000. Näin tiedostojen nimissä olevat merkit näkyvät oikein, eli Unicode-merkkeinä. Muuten esimerkiksi äöÄÖ näkyvät kahden merkin ryppäänä joita sovellukset eivät välttämättä osaa käsitellä ja tiedostojen avaaminen ei onnistu. Ei kannata korjailla tiedostojen nimiä, vaan käyttää oikeata valitsinta liitettäessä. Umask taas tarvitaan, jotta tiedostoihin saadaan kirjoitusoikeus. [3]

Tiedostoon /etc/fstab kirjoitettaisiin

# Windowsin C: -levy
/dev/sda4   /media/C  vfat	user,defaults,auto,iocharset=utf8,umask=000	1	2

NTFS

Liitettäessä NTFS-tiedostojärjestelmä käytetään liitosvalitsimia nls=utf8 ja umask=0222. Tiedostoon /etc/fstab kirjoitettaisiin

/dev/sda4 /media/C ntfs user,defaults,auto,nls=utf8,umask=0222 1 2

Lisää liitosvalitsimia on mount-komennon man-sivulla. Esimerkiksi DOS-tekstitiedostojen rivinloppumerkin CR LF saa Linuxissa näkymään Linuxin merkinnällä LF, mutta tämä automaattinen muunnos saattaa sotkea joitakin ohjelmia, käytä sitä vain jos tiedät mitä teet. Tekstitiedostot voi muuttaa komennoilla dos2unix ja unix2dos, saatavilla asennuspaketista tofrodos [4]. Tämä siis koskee vain tekstitiedostoja, esimerkiksi toimisto-ohjelmien tekemät tiedostot ovat omassa tallennusmuodossaan eikä niissä pidä mennä muuttamaan rivinloppumerkkejä.

NTFSProgs 2.0.0 julkistettiin 2007-09-29 ja mukana oli tuki tiedostojärjestelmän lukemiseen ja kirjoittamiseen [5]. Tuon jälkeen julkistetuissa Linux-jakeluissa lienee NTFS-tiedostojärjestelmän kirjoitustuki mukana. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa Linuxissa kirjoittaa vain VFAT-tiedostojärjestelmään ja välttää NTFS-tiedostojärjestelmälle kirjoittamista.

Linuxiin kopioidut tiedostot

Jos tiedostot eivät olekaan Windowsin levyosiolla, vaan ne on kopioitu Linuxin levylle, voi tiedostojen nimien merkistösotkut korjata ohjelmalla convmv, saatavilla saman nimisestä asennuspaketista. Komento on hieman hankala käyttää, on tarpeen lukea komennon man-sivu. Komento ei vakiona oikeasti tee mitään, vasta tarkentimella --notest käytettynä se kirjoittaa muutokset levylle.

Kannattaa kokeilla ohjelmaa tarkentimella -i eli interaktiivinen toimintatila, jolloin ohjelma jokaisen tiedostonimen kohdalla näyttää mitä tekisi ja antaa valita tehdäänkö vai jätetään ennalleen.

Huomaa, ettei pidä käyttää convmv:tä jos merkistösotkuiset tiedostojen nimet ovat windowsista liitetyllä levyllä. Tällöin pitää aiemmin kuvatuilla tavoilla liittää tiedostojärjestelmä oikeillä liitosvalitsimilla jotta nimet näkyvät oikein. Jos kuitenkin menet ja annat convmv:n muuttaa tiedostojen nimiä tässä tapauksessa, ne ovat sitten sotkussa myös Windowsin puolella.

Huomaa myös, ettei convmv muuta tiedostojen sisältöä. Vain tiedostojen nimiä muutetaan merkistöstä toiseen. Jos tiedostojen sisältöäkin pitää muuttaa, sopivia sovelluksia ovat esimerkiksi iconv ja recode merkistöjen muuttamiseen ja aiemmin mainitut dos2unix ja unix2dos rivinloppujen korjaamiseen.

Linux-osion liittäminen

Tästä on oma http://porixi.l-a.fi/Levyn_lisäys#Liittäminen_bootissa lukunsa tämän wikin sivulla Levyn_lisäys.

Viiteluettelo

  1. http://fi.wikipedia.org/wiki/FAT
  2. http://fi.wikipedia.org/wiki/UTF-8#Unicoden_käyttö
  3. http://www.cyberciti.biz/faq/mounting-windows-partition-onto-ubuntu-linux/
  4. http://www.thefreecountry.com/tofrodos/index.shtml
  5. http://www.linux-ntfs.org/doku.php
Luokat: