Monikansallista

Käyttöä useammalla kielellä

Joskus Linux-konetta käyttää monikielinen porukka, jolloin tarvitaan kieliasetukset erilaisiksi joka käyttäjälle. Alla olevat ohjeet toimivat ainakin Ubuntun versiossa 9.10.

Näppäimistöasettelu

Näppäimistöasettelun voi vaihtaa lennossa lisäämällä Gnomen paneeliin sovelman Näppäimistön asettelu (painetaan yläreunan paneelia tyhjässä kohtaa hiiren ominaisuuspainikkeella, valitaan lisää paneeliin ja etsitään sovelma luettelosta). Sovelma näyttää käytössä olevan asettelun ja sillä voi lisätä asetteluita. Asetteluita voi olla enintään neljä. Käytössä oleva asettelu vaihtuu sovelmaa hiirellä kliksauttamalla.

Näppäimistöasettelun saa ikkunakohtaiseksi tai vaikuttamaan kaikkiin ohjelmiin. Oletus on ikkunakohtainen asettelu.

Kieliasetukset

Gnomen yläpaneelin valikosta

Järjestelmä | Ylläpito | Kieliasetukset

valitaan halutut kielet. Kieli vaihtuu vasta seuraavalla sisäänkirjautumiskerralla.

Kielen vaihtamisen jälkeen valikot, ohjelmien painikkeet ja suunnilleen kaikki muukin teksti on valitulla kielellä (olettaen että kyseinen kohta on sille kielelle käännetty). Samoin muutkin kieliriippuvat asiat.

Kannattaa olla nettiyhteys käytettävissä kieltä vaihdettaessa, järjestelmä nimittäin noutaa ja asentaa valitun kielen tukeen tarvittavat asennuspaketit jos ne puuttuvat.

Thunderbird ja Icedove

Sähköpostin lukuun ja lähettämiseen tarjoitettu ohjelman Thunderbird (joka Debian GNU/Linuxissa on nimellä Icedove) osaa näyttää sähköpostit erilaisilla merkistökoodauksilla. Pitää ensin lisätä tarvitsemansa koodaukset, esimerkiksi venäjän kielen käyttämä kyrillinen merkistö lisätään näin:

Näytä | Merkistökoodaus | Lisää | Itäeurooppalainen | Kyrillinen (KOI-8-R)

Kun merkistökoodaus on valittu käyttöön ja saapuneessa sähköpostissa on otsikkotiedoissa oikein merkitty viestin käyttämä merkistökoodaus, osaa ohjelma valita itse sopivan merkistökoodauksen ja viesti näkyy oikein. Merkistökoodauksen voi pakottaa viestikohtaisesti valitsemalla viestin Näytä-valikon kautta halutun, esimerkiksi: Näytä | Merkistökoodaus | Kyrillinen (KOI8-R)

Muut Linuxit

Ubuntussa kielen ja näppäimistön voi valita myös sisäänkirjautumisruudussa, tämä tapa toimii ainakin Gnomen sisäänkirjautumisruudussa muissakin Linuxeissa. Valittavana on ne kielet jotka on koneeseen asennettu.

Luokat: