Raportti-2008-12-18

Porixi-tapaaminen 2008-12-18

Kaksi henkeä paikalla, Tapio ja Ilkka. Muu porukka varmaan joulusiivosi.

Keskusteltiin tammikuun tietokoneenkäyttökurssista. Pohdittiin niitä kohtia jotka olisi huomioitava jossain kohtaa kurssia, jotta kurssilaisille tulisi sanottua miten tietokoneen käytössä pärjätään suuremmitta katastrofeitta.

Tietoturvasta

Jos tietokoneessa on nettiyhteys, palomuuri on oltava. Parasta on tarkistaa palomuurin tosiaan olevan käytössä. Virustorjunta pitää olla käytössä. Haittaohjelmien poistajan pitää olla käytössä. Lisäksi näiden kaikkien pitää olla päivitetty, ja mieluiten siten että päivitykset noudetaan ja asennetaan automaattisesti.

Palomuuri voi olla myös ADSL- tai kaapelimodeemissa. Tämä antaa lisäturvaa, koska nettiyhteydessä on palomuuri käytössä vaikka tietokoneen oma palomuuriohjelma olisikin jostain syystä otettu pois käytöstä. Esimerkiksi asennuksen aikana palomuuri käynnistyy ehkä vasta kun asennus on valmis, eli pöpöt voivat tulla koneeseen jo ennen kuin koneen palomuuriohjelmaa pääsee käynnistämään. Haittaohjelma voi sitä paitsi ottaa palomuurin pois päältä, mutta modeemin palomuuria se ei ainakaan niin helposti saa pois käytöstä.

Päivityksistä

Jos päivitykset noudetaan automaattisesti tiettyyn kellonaikaan, pitää kellonajan olla semmoinen jona tietokone on käynnissä. On syytä tarkistaa ettei viimeisestä päivityksestä ole liian kauaa. Päivitykset olisi parasta tehdä ainakin kaksi kertaa viikossa.

WLAN salaus

Jos käytetään langatonta tukiasemaa, eli WLAN tai Wireless LAN, on otettava salaus käyttöön. Muuten kuka tahansa voi kuunnella verkon liikennettä. Lisäksi naapurit 100 metrin säteellä voivat käyttää samaa tukiasemaa, eli mennä nettiin sinun nettiyhteyttäsi käyttäen.

Sammuta siististi

Tietokonetta ei saa sammuttaa irroittamalla töpseli seinästä. Sovelluksien tiedostot on suljettava ja ajettava käyttöjärjestelmä siististi alas. Käyttöjärjestelmä osaa sammuttaa sähköt koneesta, eli useimmiten ei virtanappulaan tarvitse koskea.

Mikäli kone on niin jumissa ettei sitä saa sammutettua ohjelmallisesti, eli edes Control-Alt-Del ei toimi, koitetaan pitää virtanappulaa viisi sekuntia pohjassa. Useimmat koneet sammuvat tällöin, ja tämä on helläväraisempi tapa kuin töpselin irroittaminen.

Johtoja ei saa irroittaa eikä kytkeä virran ollessa päällä. Tästä on poikkeuksena:

  • USB
  • läppärin virtajohto

Tietokoneessa jotkut liittimet ovat ruuveilla tai muilla mekanismeilla kiinni. Tämä on tehty, koska niiden liittimien irtoaminen virran ollessa päällä vahingoittaa laitetta erityisen paljon.

Selain

Windowsia käytettäessa selaimeksi kannattaa asentaa joku muu kuin Internet Explorer. Firefox on suosittu, ja ihan hyvä. Windowsissa on silti päivitettävä Internet Explorerkin, koska Windows itse käyttää sitä joka tapauksessa ja Internet Explorerissa on paljon tietoturva-aukkoja. Asenna siis Internet Explorerin uusin versio ja siihen päivitykset, mutta vaihda oletusselaimeksi Firefox ja käytä pelkästään Firefoxia paitsi silloin kun Windows itse pakottaa käyttämään Internet Exploreria.

Linuxissa Firefox on valmiiksi ja voi olla oletusselaimenakin. Jos ei ihan Firefoxia ole, niin joku muu Mozillaan pohjautuva selain kuitenkin.

USB-muistit

USB-muistia käytettäessä on muistettava, että vaikka se liitetään automaattisesti kytkettäessä, ei muistia saa irrottaa noin vain. Se pitää irroittaa ohjelmallisesti, Windows-koneissa työkalupalkissa on toiminto “irroita turvallisesti” ja sitä pitää käyttää. Windows ilmoittaa kun laitteen voi turvallisesti irroittaa.

Vastaava pätee Linuxissa, Gnomessa klikataan hiiren kolmosnappulalla työpöydällä olevaa muistin kuvaketta ja valitaan toiminto “irrota taltio”.

Palautuslevyt

Jos koneen mukana tuli palautuslevyt, eli asennus-CD tai vastaavaa, on ne huolella pistettävä talteen. Jos palautuslevyjä tai asennuslevyjä ei tullut, on ne tehtävä mieluiten heti kun tietokone on saatu, ainakin ennen kuin koneen käyttöjärjestelmän on saanut sotkettua. Konepaketin mukana pitäisi tulla ohjeet miten palautuslevyt tehdään tai muu tapa palauttaa sekaisin mennyt käyttöjärjestelmä toimintakuntoon.

Myös konepaketin mukana tulleet paperit ja ohjeet on pistettävä talteen. Paperiohjeiden sijaan tai lisäksi saattaa paketissa tulla ohjeromppu, sekin on pistettävä talteen. Erityisesti emolevyn käsikirjaa tarvitaan jos konetta päivittää. Jos emolevyn käsikirjaa ei paketissa tule, saattaisi olla hyvä ajatus noutaa se valmistajan webbisivulta ja tulostaa paperille.

Jumittuneet ohjelmat

Jos vain yksi sovellus on jumissa, ei ehkä tarvitse sammuttaa koko konetta jos saa sen yhden sovelluksen poistettua.

Windowsissa paintetaan Control-Alt-Del jolloin käynnistyy Tehtävänhallinta. Siinä näkee prosessit, joista usein se jumittunut vie eniten suorittimen tehoa eli suoritin-sarakkeen mukaan järjestetyssä listassa se on kärkisijoilla. Valitun prosessin voi lopettaa.

Linuxissa voi komennolla top katsoa eniten suoritintehoa vievien sovellustein prosessinumeron sarakkeesta PID, ja komennolla kill -TERM numero koittaa sen sammuttamista. Jos -TERM ei tehoa, voi komentaa kill -KILL numero

Jos Linuxissa graafinen käyttöliittymä on niin jumissa ettei siinä voi tehdä mitään, voi mennä konsoliin käyttämään komentoja top ja kill. Konsoliin pääsee näppäilemällä Control-Alt-F1. Takaisin graafiseen käyttöliittymään pääsee näppäilyllä Alt-F7.

–Taleman 19. joulukuuta 2008 kello 16.37 (EET)

Jälkeenpäin lisätty

  1. Tulostaminen.
  2. Valokuvat kamerasta.
Luokat: