Raportti-scribus-ilta-2008-07

Scribus-ilta

Tekninen toteutus

Koneena porixi, eli Ubuntu-esittelyssäkin ollut demokone, 2 GHz AMD tuplaydin ja 2 Gt muistia, NVidia näytönohjain emolevyllä. Näyttönä 32 tuumainen litteä televisio. Näyttö oli hyvä, ainoa ongelma oli löytää sopiva resoluutio ja säätää kuva käsin oikeaan kohtaan ruutua. Ubuntu ei osannut käyttää television natiivia resoluutiota, jolloin näytön reunoista leikkaantui muutama kymmenen pikseliä pois, eli yläreunan valikon näkyviin saaminen meni säätelyksi.

Näyttö oli ehkäpä parempikin kuin dataprojektori olisi ollut, ei tarvinnut pimentää huonetta ja kuva oli terävämpi. Ei ollut teho-ongelmia Scribuksen käytössä, tehoa ja muistia riitti ylenpalttisesti. Kunnollinen hiiri ja hiirimatto helpottaa, Scribus on paljolti hiirikäyttöinen.

Scribuksesta

Scribuksen käytön aloitus esiteltiin, eli ensiksi pitää valita käytettävän paperin koko ja tehdäänkö sivu vai aukeama kerrallaan, vaiko peräti taitellaan paperi haitariksi. Kannatti valita mitat millimetreiksi niin paremmin tajuaa koot, paitsi jos on kirjapainoalaan perehtynyt ja hallitsee siellä käytetyt mitat.

Hyvä konsti on etsiä ammattilaisen tekemä vastaava painotuote, ja mitata siitä sivuasettelut omaan projektiin kopioitaviksi. Sivujen marginaalit kannattaa kokeilla sillä tulostimella jolla aikoo projektin vedostaa tai koevedokset tulostaa. Tulostimet ei aina osaa tulostaa paperin reunaan asti, voi olla toistakymmentä millimetriä valkoista reunaa.

Kirjasinlaji eli fontti kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Times-kirjasimet on tutkitusti helppolukuisimpia paperille painettuina, mutta ruudulta katsottaessa sans serif -kirjasinlajit ovat helppolukuisempia.

Tuomas näytti miten Scribuksella tehdään sivu, otsikot, kuvat, tekstin asettelu jne. Tekstin voi sijoittaa palstoihin ja tekstin saa kiertämään kuvat, myös epäsäännöllisen muotoiset kuvat, jos haluaa tehdä näin levottomia sivuasetteluja.

Käytettäessä kirjapainoa, kannattaa valmis työ viedä PDF-tiedostoksi, ja toimittaa tämä tiedosto painoon. Tämä on yksinkertaisin ja varmin tapa saada painosta juuri se mitä Scribuksella on tehty.

Näyttää olevan eroa millä ohjelmalla katselee Scribuksella tehtyä PDF-tiedostoa. Adoben acroread osaa näyttää parhaiten, tätä taidettiin suositellakin Scribuksen ohjeissa. Muut katselimet ei vissiin osaa näyttää kaikkia fontteja, tai ehkä ne ei tue PDF 1.4 version mukaisia ominaisuuksia. Acroread on Ubuntulle saatavissa Medibuntusta ja Debianille Debian Multimedia -jakelusta. Medibuntulla ei ole tekemistä lääketieteen kanssa, vaan se on Multimedia, Entertainment and DIstractions in Ubuntu.

Luokat: