Kommunikaatiota
Kommunikaatiota
Tietokone varsinkin kiinteällä Internetyhteydellä on erinomainen kommunikaatiolaite.
Irkkaus eli Internet Relay Chat
IRC eli kotoisemmin irkkaus on pikaviestintää ja keskustelukanavia. Käyttäjä liittyy kanavalle, joita on varsin paljon ja uusia voi perustaa itsekin. Kirjoitettu teksti lähetetään heti Enter:n painalluksen jälkeen IRC-palvelimen kautta kaikille kanavalle liittyneille.
Kanava perustetaan kun ensimmäinen käyttäjä liittyy kanavalle ja poistetaan kun viimeinen käyttäjä poistuu kanavalta. Kun halutaan perustaa uusi kanava katsotaan kanavan nimi joka ei ole vielä käytössä ja liitytään tälle kanavalle. Kanavan perustanut käyttäjä saa kanavalle operaattorioikeudet. Operaattorioikeuksien kanssa on syytä olla tarkkana, ei pidä antaa oikeuksia epäluotettaville käyttäjille, koska operaattori voi poistaa operaattorioikeudet kaikilta muilta käyttäjiltä ja näin kaapata kanavan.
IRC-verkkoja on useita, ja joka verkossa on useita palvelimia ja mahdollisesti tuhansia kanavia. Haluttaessa jollekin tietylle kanavalle on tiedettävä mistä IRC-verkosta on kysymys ja joku sen verkon palvelin. Kannattaa valita lähellä oleva palvelin, esimerkiksi oman Internetpalveluntarjoajan tai kotimaassa sijaitseva. Luettelo IRC-verkoista auttaa löytämään oikean verkon ja luettelon sen palvelimista. Suomessa käytetään paljon IRCNettiä, sen palvelimistakin on luettelo. Quakenet on suosittu verkkopelaajien keskuudessa. Quakenetissä IRC-palvelimeksi kannattaa pistää fi.quakenet.org joka tarkoittaa jotain Suomessa olevaa Quakenetin palvelinta.
IRC-verkossa Freenode on aloitteleville Linux-käyttäjille tarkoitettu kanava #linuxblondit. Kanavan motto on mikään kysymys ei ole liian tyhmä, ja on olemassa vain kohteliaita vastauksia.
Koska kanava katoaa kun viimeinen käyttäjä poistuu tavataan käyttää niin sanottuja botteja. Botti on ohjelma joka pysyy kanavalla ja pitää näin kanavaa käynnissä. Samalla botti voi antaa tunnistetuille käyttäjille operaattorioikeudet, koska kanavan perustajakin menettää operaattorioikeutensa poistuessaan kanavalta. Takaisin tullessaan perustaja tunnistautuu ja botti antaa hänelle taas operaattorioikeudet. Eri IRC-verkoissa botit toimivat hieman eri tavoilla, ja botteja on erilaisiakin, eli yleensä jokaisen bottiohjelman kohdalla pitää opetella miten sitä käytetään.
Irkatessa tavataan valita kutsumanimi jolla tunnistaudutaan IRC-verkossa. Tämä niin sanottu nick on vapaasti valittavissa, paitsi ettei samassa IRC-verkossa voi olla samaa nickiä kahdesti. IRC-asiakasohjelmassa voi määritellä myös koko nimensä, joka näytetään muille irkkaajille näiden sitä pyytäessä.
Ohjeita IRC:n käytöstä tarjoaa esimerkiksi IRCHelp.org. Lisäksi on syytä lukea käyttämänsä IRC-asiakasohjelman käyttöohje. Käyttäytymissääntöjä eli irkkaamisen etikettiä ovat esimerkiksi Some advice -luku IRC Preludessa, [Idlaa oikein IRC:ssä](http://mutru.fi/irc/away.html) ja Away messages suck. Please turn them off.
Jotkut haluavat valokuvansa muiden irkkaajien nähtäville. Tässä auttaa IRC-Galleria, jonne voi lähettää valokuvansa ja tietoja itsestään. Millään tavalla tämä ei ole pakollista, eikä valokuvista aina tiedä onko se henkilön itsensä vai onko tilalle vaihdettu paremmin standardivaatimukset täyttävä naamataulu.
Parhaat irkatessa löytyneet jutut voi lähettää IRCQuotes-sivulle.
Irkin käyttöä voi aluksi harjoitella tekemällä oman kanavan. Siellä ei sitten ole muita ja saa harjoitella rauhassa. Mennään oikeille kanaville häiriköimään vasta kun on vähän opittu. Sopivia kanavia kysellä neuvoja Linuxin käytöstä suomeksi on Freenoden kanavat #Linuxblondit ja #ubuntu-fi. Linux-jakelulle voi löytyä nimikkokanava jostain IRC-verkosta.
Peruskomentoja, jotka luultavasti toimivat kaikissa IRC-asiakasohjelmissa ovat:
Peruskomentoja irkatessa
- /NICK [kutsumanimi]
Vaihtaa kutsumanimen - /QUIT [Syy]
Poistuu irkistä ja näyttää muille käyttäjille syyn. - /HELP [komento]
Näytä ohjeita komennon käytöstä. - /WHOIS [kutsumanimi]
Näyttää tietoja henkilöstä. - /WHOWAS [kutsumanimi]
Näyttää tietoja kutsumanimeä viimeksi käyttäneestä. - /AWAY [Viesti]
Viesti näytetään lähettäjälle kun henkilökohtainen viesti saapuu tai kysytään WHOIS. Tällä tavalla voi ilmaista ettei nyt juuri ole irkin ääressä. - /MSG {kutsumanimi | kanava} [viesti]
Lähettää viestin vain nimetylle henkilölle tai kanavalle. - /QUERY [kutsumanimi | kanava]
Avaa keskustelun nimetyn henkilön kanssa. Keskusteluun avataan yleensä oma ikkuna. - /NOTIFY [-] [kutsumanimi]
On mahdollista saada ilmoitus kun nimetty henkilö tulee irkkiin tai poistuu irkistä. Tällä komennolla lisätään (tai poistetaan) kutsumanimiä ilmoitettavien listalle. - /IGNORE [[kutsumanimi | tunnus@konenimi] | viestityyppi]
Ei enää näytä nimetyn käyttäjän lähettämiä viestejä. Harmittavasti ei voi nähdä onko itse jonkun toisen ignore-listalla. Komentamalla /IGNORE Taleman ALL ei enää näe mitään käyttäjän Taleman lähettämiä viestejä. Viestit saa taas näkymään /IGNORE Taleman NONE. - /JOIN [kanava]
Liitytään kanavalle. - /LEAVE [kanava]
Poistutaan kanavalta. - /TOPIC [Kanava | Kanavan otsikko]
Kanavalle voi asettaa otsikon. Näin voi kuvata mitä aihetta kanavalla on tarkoitus käsitellä tai tiedottaa kanavalle tulijoille. - /WHO #kanava
Näyttää kanavalla olijat ja tilatietoa: kutsumanimen jälkeen G tarkoittaa poissa (Gone) ja H tarkoittaa paikalla (Here). - /ME [Kerro mitä teet]
Hauskainen komento, voi kertoa muille mitä on tekemässä. Viesti näkyy eri tavalla kuin tavalliset viestit. - /CONNECT [irc-palvelin]
Toimii irssissä. Aukaisee uuden palvelinikkunan jossa voi liittyä sen IRC-verkon palvelimille. Jos irssissä käyttää komentoa /SERVER, suljetaan yhteys siihen palvelimeen johon nyt on yhteydessä. Käyttämällä /CONNECT voi ottaa yhteyksiä moneen eri palvelimeen elikkä moneen eri IRC-verkkoon.
Irssi
Irssissä kanavat ovat omissa ikkunoissaan. Niiden välillä hypitään painamalla Esc+2, Esc+3 ja niin edelleen. Tilaikkuna on numero 1, muut ovat kanavien ikkunoita. Ikkunaan numero 10 pääsee näppäilemällä Esc+0, ikkunaan 11 näppäilyllä Esc+q ja vastaavasti näppäimistön ylimmän kirjainrivin näppäimillä ikkunaan 20 asti, joka on näppäily Esc+p. Jos ikkunoita on tätä enemmän, voi joko mennä tarpeettomaan ikkunaan ja sulkea sen, /window close, tai käyttää komentoa /window ikkunoiden välillä liikkumiseen. Tilaikkunassa vaihdetaan irc-palvelimien eli irc-verkkojen välillä Ctrl+X, ja irc-palvelimia voi lisätä komennolla /CONNECT palvelin.
Lisää tietoa Irssistä kertoo http://irssi.org/.
XChat
X-Chat tarjoaa graafisen käyttöliittymän irkkaamiseen. Siinäkin toimivat nuo kauttaviivalla alkavat komennot, mutta toiminnot löytyvät myös valikoista.
X-Chat lienee helpompi käyttää jos ei ennestään osaa IRC-komentoja. Avoinna olevat kanavat on helpompi hahmottaa.
Lisää tietoa X-Chatista kertoo http://xchat.org/.
Sähköposti
Sähköpostia voi lukea ja lähettää hieman eri tavoilla, riippuen käytetystä yhteyskäytännöstä ja asiakasohjelmasta. Ilmaiset sähköpostijärjestelmät ovat yleensä Webmaileja. Ostamalla Internet-yhteyden operaattorilta, saa myös yhden tai useampia sähköpostilaatikoita. Niihin tulevan postin voi lukea Webmaililla tai varsinaisilla sähköpostiohjelmilla.
Webmail
Webmail toimii vain selaimella, tavallisia sähköpostiohjelmia ei voi käyttää (paitsi jos webmail on ylimääräisenä lisukkeena tavallisessa sähköpostipalvelimessa). Tämmöinen sähköpostin käyttö on aivan samanlaista käyttöjärjestelmästä riippumatta.
Ilmaisia webmail-sähköposteja on gmail.com, porilainen.com (Posiona.com tarjoaa myös kaikki muut Suomen kunnannimet), suomi24.fi, mtv3.fi. Nämä ovat käteviä matkoilla, postit pääsee lukemaan kunhan löytää selaimen ja muistaa oman sähköpostinsa asetukset.
Kuvasta Media:Webmail-porilainen.png huomaa roskapostin suuren määrän. Kannattaa käyttää sähköpostissa roskapostin suodatusta, mieluiten hyvää sellaista, eikä pitää sähköpostiosoitettaan missään semmoisessa paikassa josta sen saa ohjelmallisesti luettua (koska roskapostittajat keräävät järjestelmällisesti osoitteita webbisivuilta, foorumeilta, uutisryhmistä jne).
Thunderbird ja Icedove
Thunderbird (Debian/GNU Linux Etchissä Icedove) sähköposti on aika helppo saattaa toimintakuntoon. Thunderbirdin saa suomenkieliseksikin.
Yleensä sähköpostipalvelimet osaavat ainakin yhteyskäytännön POP. IMAP on parempi, eli sitä kannattaa käyttää jos postipalvelin sen osaa. Nämä tiedot löytyvät Internetpalveluntarjoajan lähettämistä ohjeista, jos ei löydy ne pitää kysyä.
Saapuvan postin palvelin voi olla samakin kuin lähtevän postin palvelin. Usein postiaan voi lukea missä vain, mutta Internetpalveluntarjoajat sallivat postin lähettämisen vain omille asiakkailleen. Lähtevän postin palvelimen joutuu muuttamaan sopivaksi siirryttäessä toisen palveluntarjoajan yhteyksille.
Fetchmail
Näppärä tapa lukea sähköpostit on noutaa ne omalle koneelle fetchmail-komennolla ja lukea haluamallaan sähköpostiohjelmalla. Yleensä kaikki sähköpostiasiakasohjelmat osaavat lukea paikallisia sähköpostilaatikoita. Asetukset tehdään komennolla fetchmailconf, joka osaa joitain asetuksia päätellä itse, itse kirjoitettavat asetukset ovat vastaavia kuin muillakin sähköpostiohjelmilla.
Debianin kehittäjien keskuudessa mutt on sangen suosittu, niinpä siinä toimiikin kaikenlaiset lisäosat näppärästi ja ohjeistus on kattava. Mutt tosin on tekstipohjainen eli toimii komentoikkunassa, mutta toisaalta sitä voi tämän vuoksi helposti käyttää kirjautumalla sisään toiseen koneeseen ja käynnistämällä mutt siellä.
Jos haluaa kokeilla kaikkia sähköpostiasiakasohjelmia, kannattaa välttää kahden ohjelman käynnistämistä samaan aikaan, tällöin tulee helposti sotkua sähköpostilaatikon sisällöstä. Tai ainakin käyttäjä sotkeentuu. Mahdollisesti on myös syytä kokeilun ajan asettaa ohjelma säilyttämään postit palvelimella, jotta kokeillessa ei hukkaa tärkeitä sähköpostejaan.