TeeItseKioskikone-Lopuksi
Lopuksi
Jos kioski tulee yleiseen käyttöön kannattaisi hiiri olla optinen tai liimata mekaanisesta hiirestä kuulan luukku kiinni. Muuten hiiren kuula pakkaa katoamaan käyttäjien mukaan.
Jos kioskikäyttö on jatkuvaa, tuntuisi kiintolevylle asennettu kioskijärjestelmä paremmalta. Sitä voi helpommin muokata mieleisekseen ja asennusta voi päivittää. Satunnaisessa käytössä Live-CD kelpaa. USB-muistilta käynnistämisessä on ongelmana ettei vanhat koneet osaa käynnistyä USB-laitteelta, ja vanhoja koneita kioskikäyttöön olisi saatavilla ilmaiseksi.
Jos kioskikoneet ovat valvomattomassa paikassa, ei saisi olla irtoavia osia. Kiintolevy olisi tässäkin valmiiksi sopiva. CD-asema pitäisi siirtää kototelon sisäpuolelle, samoin kuin USB-portti jossa boottaava USB-muisti.
Jos kioskikone on paikassa jossa ei sentään pääse osia keräämään mukaansa, on silti hankalaa kun käyttäjä touhuttuaan koneen sekaisin poistuu paikalta. Seuraava käyttäjä ei luultavasti osaa palata alkutilaan. Esimerkiksi selaimen voi sammuttaa, mennä konsoliin painamalla Control-Alt-F1 tai vastaavaa.
USB-tikulta käynnistämistä ei tällä kertaa ennätetty kokeilemaan, sitä voisi vielä selvitellä. Etuna Live-CD:hen verrattuna olisi helpompi muokattavuus, eli USB-muistin voi liittää tavanomaiseen tapaan ja muokata tiedostoja. CD pitää buildata ja polttaa uusi kopio, vaivalloisempaa ja kestää kauemmin testailla. Esimerkiksi DSL:n valikoissa on toiminto boottaavan USB-muistin kirjoittamiseen, se olisi aika nopea tapa eikä DSL tarvitse kovin isoa muistitikkua.
R-Kiosk
R-Kiosk on aika hyvä, mutta jos halutaan pääsy vain annettuun sivujoukkoon joudutaan etukäteen valmistelemaan aika paljon. R-Kioskin oletus ilman navigointipalkkia estää kyllä siirtymisen mielivaltaiselle sivulle, mutta sivujoukon sisällä siirtyminen on hoidettava sivuilla olevilla linkeillä. Alkusivulla pitäisi olla linkit sivujoukon sivuille, ja joka sivulla linkki josta pääsee ainakin takaisin alkusivulle tai mahdollisesti vastaavasti kuin tässä kirjoitelmassa eli sisällysluettelolaatikko jossa on linkki kaikkiin kirjoitelman sivuihin. Nähtävästi R-Kioskin tekijä on olettanut sallitun sivujoukon olevan etukäteen tällä tavalla valmisteltu.
Jos selaimen navigointipalkin pistää näkyviin, katoaa selausrajoitus. Tällöin ehkä palomuurissa voisi sulkea pois turhat sivut, mutta tämäkin vaatisi järjestelyä etukäteen.
R-Kiosk muokkaa kioskikäyttöön vain selaimen, lisäksi olisi käyttöjärjestelmän puolella saatava kioskikäyttäjän istunto käynnistymään koneen bootatessa.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmän puolella kioskikäyttö tarkoittaa halutun kioskikäyttäjän automaattista sisäänkirjautumista (siis ilman salasanan kysymistä) bootissa ja haluttujen ohjelmien käynnistymistä istuntoon. Olemme olettaneet, että haluttu ohjelma on pelkästään selain.
Lisäksi olisi estettävä käyttäjän poistuminen kioskiympäristöstä. Jos selaimen sammuttamista ei voi estää, järjestää niin ettei käynnistetä selainta suoraan, vaan käynnistetään komentotiedosto joka selaimen sammuessa käynnistää sen heti uudelleen. X-istunnon sammuttaminen pitäisi myös estää, samoin kuin konsolille pääsy painamalla Control-Alt-F1.
Koneen sammuttaminen siististi pitäisi mahdollistaa. Jos käytetään Live-CD:ltä, tästä ei ole niin väliksi mutta kiintolevylle asennettu käyttöjärjestelmä tulisi ajaa siististi alas ja antaa ohjelmiston sammuttaa virrat koneesta. Lisäksi selain saattaa käynnistyessään valittaa jos edellinen selainistunto on killattu. Kioskikoneet voisi vaikka etäsammuttaa jos niissä on SSH-palvelin asennettuna, sitten voi verkon jostain koneesta pääkäyttäjän salasanan tietämällä sammuttaa. Koneet voisi myös ajastetulla tehtävällä pistää sammumaan illalla. Jos koneet pitää aamulla saada automaattisesti käynnistettyä, voi BIOS ehkä osata ajastetun käynnistyksen. Tämmöinen voi olla tarpeen jos kioskikone on lukitussa kaapissa ja virtakytkimeen ei pääse käsiksi. Jos paikalla ei ole asiantuntevaa etäsammuttajaa, pitäisi olla joku konsti jolla koneen ääressä istuva saisi koneen sammutettua. Toisaalta voi olla ettei sammuttamista kannata tehdä liian helpoksi, sitten satunnaiset käyttäjätkin sammuttelevat konetta poistuessaan huvikseen, tavan vuoksi tai koska eivät luota kaikkien istunnon tietojen poistuvan selaimen uudelleenkäynnistyksellä.
Laitteesta
Ubuntulla tehty kioskikone toimi hyvin ja on aika helppo tehdä, gdm hoitaa automaattisen sisäänkirjautumisen ja R-Kiosk tekee kioskiselaimen. Hankaluutena on melkoiset konevaatimukset, pitää olla sen verran tehokas kone että Ubuntu toimii riittävän ripeästi.
Debianin peruskokoonpano johon on lisätty suomenkielinen Iceweasel ja sen vaatimat paketit ei vie paljon levytilaa eikä muistiakaan kulu vallan mahdottomasti. Tämmöisen pystyy asentamaan huomattavasti pienempään tietokoneeseen. Laitevaatimukset on varsin pienet joten sopivia koneita on jo jaossa ilmaiseksi. Muistit voi joutua keräämään kahdesta ilmaiskoneesta jos ei ole valmiiksi 128 Mtavua. Myös DSL ja Webconverger toimivat tämmöisessä vanhemmassa koneessa, ne tulevat lisäksi Live-CD:ltä käynnistettynä toimeen ilman kiintolevyä eli senkään puute ei haittaa.
Tapio ja Ilkka