Apua

Kohteesta Porixi
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kun ei pääse nettiin tai kone ei käynnisty

Tulosta tämä paperille valmiiksi sitä päivää varten kun et pääse netistä kysymään ohjeita tai kun tietokone ei käynnisty lainkaan.

--Taleman 22. toukokuuta 2008 kello 18.13 (EEST)

Netti

Jos käytetään langatonta yhteyttä eli WLAN eli WiFI, kannattaa pistää väliaikaisesti Ethernet-kaapelilla tietokone kiinni modeemiin. Sitten kun tätä kautta netti toimii, koitetaan WLAN:in kautta.

Tarkistetaan kaapelien olevan kunnolla paikoillaan: Jos kortissa/kytkimessä/ADSL-boxissa on linkkivalo, tarkistetaan palaako se. Jos ei pala, kaapeli on katki, irti tai jotain muuta vikaa. Korjaa tämä vika ensiksi, jos linkkivalo ei pala turha touhuta muuta. Kaikissa korteissa ei ole linkkivaloa tai se ei näy kotelon ulkopuolelle. Riittää jos toisesta päästä näkee linkkivalon, kyllä se yhteys sitten toimii.

Silloin kun kaikki toimii oikein kannattaa katsoa miten merkkivalot palavat ja pistää tämä muistiin. Piirrä kuva paperille tai ota valokuva. Sitten kun ei toimi verrataan mikä merkkivalo palaa eri tavalla.

ADSL-modeemissa on merkkivalo DSL tai ADSL. Kaapelimodeemissa on vastaava merkkivalo nimellä Internet tai vastaavaa. Jos se ei pala, modeemi ei saa yhteyttä keskukseen. Vika voi olla johdossa, tai sitten palveluntarjoajan verkko on nurin. Jos johto näyttää ehjältä ja on kunnolla kiinni, voi kysellä naapureilta toimiiko heillä saman palveluntarjoajan netti. Jos kaikilla on netti katki pitää soittaa palveluntarjoajan vikailmoitusnumeroon. Tai odotella, ja toivoa jonkun naapurin soittavan.

Linux

Usein tietokone noutaa verkkoasetukset automaattisesti. Komennolla sudo ifconfig voi tarkistaa mitä asetuksia on tullut. Seuraavissakin komennoissa voi tarvita sudo eteen, tiivistän jättämällä sen pois. Komennolla less /var/log/syslog voi katsoa lokia koneen tekemisistä, siellä pitäisi olla myös rivit verkkoasetusten noutamisesta. Jos ei ole perehtynyt verkkoasetuksiin, kannattaa tulostaa paperille ifconfigin tuloste silloin kun netti toimii tämän ohjeen liitteeksi, siitä voi sitten vertailla onko asetukset samanlaiset. Verkkoasetukset on ehkä muuttuneet, mutta kone ei vielä ole saanut uusia asetuksia. Tätä voi kokeilla pakottamalla koneen noutamaan verkkoasetukset uudelleen. Debianissa ja Ubuntussa tehdään service network-manager restart, tai palvelinasennuksessa jossa työpöytä puuttuu tehdään ifdown ; ifup. Windows-koneissa komentoikkunassa komennetaan ipconfig /renew.

Komento netstat -r tai netstat -rn näyttää reititystaulun. Katso default-riviltä Gateway-sarakkeesta reitittimen IP-numero (Default-rivi on se, jossa Destination-sarakkeessa lukee default tai 0.0.0.0). Kokeile pingata sitä, eli ping osoite. Jos reititin vastaa pingiin toimii yhteys ainakin reitittimeen asti, vika on siis kauempana.

Tiedostossa /etc/resolv.conf on nimipalvelimen osoite. Pingaa sitäkin. Jos nimipalvelin vastaa pingiin on aika kumma jos netti ei toimi, kokeile uudestaan josko se olisi alkanutkin toimimaan. Pingaa vaikka jotain konetta joka on aina käynnissä, esimerkiksi oman palveluntarjoajasi konetta tai konetta ping.funet.fi (jonka IP-numero on 128.214.248.132). Koita ensin ping 128.214.248.132, ja sitten ping ping.funet.fi. Jos ensimmäinen antaa vastauksia mutta jälkimmäinen ei, netti toimii mutta nimipalvelu ei. Jotkut koneet on säädetty olemaan vastaamatta pingiin tietoturvasyistä, eli kone voi toimia kaikin puolin mutta se ei vaan vastaa pingeihin mitään.

Windows

Komentoriviltä ipconfig näyttää verkon asetukset. Mieluummin hiireilyä käyttävät katsovat Käynnistä | Ohjauspaneeli | Näytä verkon tila ja tehtävät. Jos tulosti paperille asetukset silloin kun verkko toimi, voi nyt verrata ovatko asetukset erilaiset.

Komento netstat -r tai netstat -rn näyttää reititystaulun. Katso default-riviltä Gateway-sarakkeesta reitittimen IP-numero. Kokeile pingata sitä, eli ping osoite. Jos reititin vastaa pingiin toimii yhteys ainakin reitittimeen asti, vika on siis kauempana.

Nimipalvelimet näkee "Näytä verkon tila ja tehtävät" -ikkunassa painikkeella Tiedot. Jos nimipalvelimet vastaavat pingiin, kokeillaan toimiiko nimipalvelu komennolla nslookup ping.funet.fi. Jos myös ping ping.funet.fi saa vastauksia, netti tuntuisi toimivan.

Reititysongelma

Jos reititin vastaa pingiin, mutta nettiyhteys ei toimi muuten, käytetään ehkä väärää reititintä. Koita selvittää mitä reititintä kuuluisi käyttää. Vaihtoehtoisesti koita selvittää mikä on se reititin joka nyt on käytössä, siitä ehkä huomaa se on väärä.

Koneessa jossa nimipalvelu toimii voi selvittää mikä on IP-numeroa vastaava konenimi. Siis katsot reitittimen IP-numeron ja kirjoitat sen komentorivillä komentoon host tai nslookup.

humppa:~# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination   Gateway     Genmask     Flags  MSS Window irtt Iface
0.0.0.0     88.195.0.1   0.0.0.0     UG    0 0     0 eth1
88.195.0.0   0.0.0.0     255.255.224.0  U     0 0     0 eth1
192.168.42.0  0.0.0.0     255.255.255.0  U     0 0     0 eth0
humppa:~# host 88.195.0.1
1.0.195.88.in-addr.arpa domain name pointer dsl-pribrasgw1-58c300-1.dhcp.inet.fi.


Modeemi

Mahdollisesti modeemi on sekaisin. Kun nettiyhteys on katkennut operaattorin verkon sekoilun takia, ei modeemit tunnu osaavan itse palauttaa yhteyttä. Tällöin modeemin voi sammuttaa pariksi minuutiksi, käynnistys ehkä saa modeemin muodostamaan yhteyden uudelleen. On ollut tapauksia, joissa modeemin resetointi tai sammutus ei saa sitä toimimaan. On pitänyt sammuttaa modeemi, irrottaa kaikki johdot (siis virtajohto, puhelinjohto, LAN-kaapelit) minuutiksi, kytkeä sitten johdot takaisin ja käynnistää modeemi.

Nimipalvelu

Jos reititin vastasi pingiin mutta nimipalvelin ei, mahdollisesti vikana on pelkästään nimipalvelun toimimattomuus. Jos muistat jonkun koneen IP-numeron, esimerkiksi ping.funet.fi on 128.214.248.132, voit kokeilla pingata sitä. Jos se vastaa pingiin, kokeile vaikka selaimella jos sekin toimisi IP-numerolla (www.funet.fi on numero 193.166.3.7). Jos toimi, niin netti sinänsä toimii mutta nimipalvelu ei osaa muuttaa nimiä numeroiksi. Selvitä käytetäänkö sitä nimipalvelinta jota on tarkoitus käyttää. Toimivan nimipalvelimen kanssa netti pitäisi alkaa toimimaan normaalisti.

Kone ei käynnisty

Tuleeko sähköä? Töpseli seinään, virtalähteen pääkatkaisija päälle. Kokeile lampulla tms. samasta töpselistä tuleeko sähköä. Jos ei vieläkään mitään elonmerkkiä tietokoneessa kun virtakatkaisijaa painaa, on kyseessä laitevika. Virtalähde on ehkä rikkoontunut, ne vanhemmiten saattavat sanoa sopimuksen irti. Erityisesti jos virtalähde kuumenee se saattaa kärähtää ja särkyä. Kuumenemista edistää jos virtalähteen tuuletin ei pyöri kunnolla tai virtalähteen sisällä on paljon pölyä estämässä ilman kiertoa. Pöytäkoneisiin saa uuden virtalähteen kaupasta. Jos virran kytkeminen saa koneen valoja hetkeksi päälle, mutta kotelon virtakytkimestä ei tapahdu mitään, on ehkä virtakytkin rikki tai kytkimen johdot irti.

Jos virta päällä merkkivalo syttyy ja kone vähän hörähtää käymään mutta sen jälkeen mitään ei tapahdu, on ehkä muistit tai suoritin rikki. Jos koneessa ei ole toimivaa muistia ja suoritinta ei päästä edes BIOS:iin.

Jos koneen merkkivalot syttyvät, tuulettimet lähtee pyörimään ja levyt käynnistyvät, pitäisi päästä ainakin BIOS:iin. Jos pääsee, tarkista käynnistysasetukset eli miltä laitteelta tietokone yrittää bootata. Tarkista onko levyke, romppu, USB-muisti tms. koneessa. Ota pois jos et halua käynnistää niiltä. Jos kone käynnistyy, mutta näyttöön ei tule kuvaa, tarkistetaan taas onko johdot kunnolla kiinni ja näyttöön tulee virtaa. Näytössä on ehkä kirkkaus nollilla jos mitään ei vaan näy (muinoin suosittu nörttipila oli vääntää kuvaputkinäytön kirkkaus ja kontrasti nollille ja seurata kuinka kauan koneen käyttäjältä meni löytää vika).

Jos BIOS:n mukaan kone käynnistyy kiintolevyltä ja BIOS näyttää koneessa olevan kiintolevy, pitäisi käynnistymän. Jos koneen sisällä näkyy kiintolevy mutta BIOS ei löydä sitä, katso onko kiintolevyssä virtajohto kunnolla kiinni ja samoin datakaapeli paikallaan. Katso onko myös johtojen toinen pää jossain kiinni. Jos ei vieläkään käynnisty kiintolevyltä, onko varma että levylle on asennettu käyttöjärjestelmä?

Levykin on voinut rikkoutua, ehkä voit kokeilla toisella levyllä?

Jos kone käynnistyy Linux Live-rompulta tai muulta taltiolta, voi root katsoa komennolla fdisk -l mitä levyjä koneessa on. Samalla näkee mitä levyosioita levyllä on. Sitten voi kokeilla liittää levyltä osion, levyn hda ensimmäinen osio liitetään (kirjoitussuojattuna, koska -o ro) liitoskohtaan /mnt komennolla mount -o ro /dev/hda1 /mnt, muut levyt ja osiot vastaavasti. Näin voi ainakin kopioida talteen tiedostot, jos ei muuta.

Mikäli levyn saa liitettyä ja tiedostot ovat levyllä tallessa, mutta ei vaan käynnisty levyltä, on levyn pääkäynnistyslohko ehkä sekaisin. Sen voi kirjoittaa uudestaan, GRUB ja LILO tekevät pääkäynnistyslohkoon sen koodinpätkän jonka kone suorittaa ensimmäiseksi. GRUB:n kirjoittaminen