Ohjelmia

Jaettavia ohjelmia, laskentataulukoita yms.

Tästä löytyy Porixilaisten tekemiä tiedostoja, joiden käyttöoikeus on vapaa eli esimerkiksi GNU GPL:n tai Attribution-Share Alike 3.0 Unported mukainen.

Massapostitus

Jos pitää lähettää sama sähköposti useille vastaanottajille, voi menetellä seuraavasti:

  1. kirjoitetaan vastaanottajien sähköpostiosoitteet tekstitiedostoon postios-luettelo.txt yksi osoite per rivi
  2. kirjoitetaan lähetettävä viesti tekstitiedostoon, esimerkiksi viesti.txt
  3. mahdolliset liitteet pistään omiin tiedostoihinsa, esimerkiksi liite.pdf
  4. kirjoitetaan alla oleva tiedostoon, esimerkiksi nimelle postitus.sh ja tehdään chmod a+x postitus.sh
  5. käynnistetään lähetys komentamalla ./postitus.sh
#!/bin/bash

export EMAIL=omaosoite@jotain.fi
export REPLYTO=omaosoite@jotain.fi
for o in `cat postios-luettelo.txt` ; do
  echo "Lähetetään " $o
  mutt -s "Otsikko tähän" -a "liite.pdf" < viesti.txt $o
  sleep 5
done

Komentotiedostossa EMAIL on oma sähköpostiosoite, se minkä haluaa näkyvän lähettäjän osoitteena. REPLYTO on se osoite, johon toivotaan vastauksien tulevan. Nämä kaksi osoitetta voivat olla sama.

Kassakirjapohja

Laskentataulukko, jolla kahvila tms. pitää kassakirjaa. Merkitään päivän rahaliikenne ja lasketaan päivä ja kalenterikuukauden summat ja saldot.

Kassakirjan tarkoitus: kun kassa lasketaan päivän päätteeksi, katsotaan kassakoneen kuitista tulot ja menot, ne merkitään kassakirjan sarakkeisiin. Tässä taulukossa pankkikorttimaksut vähennetään kassasaldosta koska pankkikorttimaksu menee suoraan pankkitilille eikä näy kassassa olevassa käteisessä. Kassakirja siis laskee vain kassassa olevaa käteistä rahaa, jota joka päivän lopuksi verrataan käsin laskettuun kassaan. Kuun lopuksi toimitetaan kirjanpitäjälle kuukauden kassakirja tiedostona tai paperille tulostettuna.

Laskentataulukossa on suojattuja soluja, jotta ei vahingossa sotke otsikkotekstejä yms.. Suojauksen salasana on tyhjä, jotta oikeasti halutessaan voi kuitenkin muuttaa taulukkoa.

Media:Lötjösen_kassa_2009.ods.gz‎

Vapaat ohjelmat -esitys

Esityskalvot aiheesta “Mistä avoimessa lähdekoodissa on kysymys”. Esitys on pidetty Turussa AOP:ssä vuonna 2005.

Media:Vapaat_Ohjelmat.pdf

–Taleman 18. syyskuuta 2009 kello 08.00 (UTC)

Etävarmistus

Bash-scripti jolla kopioidaan halutut etäkoneen hakemistot varmistuskopiokoneelle. Tämän komentotiedoston erityisen hienoja ominaisuuksia on, että se käyttää rsync-komentoa jolloin varmistuskopion ottaminen nopeutuu huomattavasti. Lisäksi levytilaa säästyy, kun käytetään rsync-komennon tarkenninta –link-dest, eli semmoisista tiedostoista joista täsmälleen sama tiedosto on jo levyllä tallennetaan vain linkki.

Ensimmäisellä kerralla kopioitaessa rsync ei nopeuta yhtään. Jos yhteys on kovin hidas voi olla tarpeen tuoda ensimmäinen varmuuskopio etäkoneesta tennariverkolla, eli käy etäkoneen luona tallentamassa sopivalle taltiolle varmuuskopio ja kantaa sen taskussaan varmuuskopiokoneelle.

Komentotiedosto ja sen käyttöohje on saatavilla tiedostossa Media:Etävarmista.tar.gz

–Taleman 23. marraskuuta 2010 kello 17.51 (EET)

Luokat: