Irkkausohje

Irkkausohje

Mitä jokaisen irkkaajan on syytä tietää.

Tavallisimmat komennot

Irkkauksessa pääsee alkuun kun ottaa yhteyden IRC-palvelimeen ja liittyy kanavalle. Esimerkiksi yhteys OFTC:n palvelimeen muodostetaan komennolla

/connect irc.oftc.net

Jos komentoa /connect ei tunnu olevan, komennetaan /server irc.oftc.net.

Kun ollaan IRC-verkossa OFTC liitytään Porixin kanavalle komennolla

/join \#porixi

Kanavan nimissä siis on aina ensimmäisenä merkkinä risuaita #.

Jatkamalla samalla tavalla voi voi muodostaa yhteyden muihin IRC-verkkoihin ja niiden kanaviin. IRC-asiakasohjelmat osaavat olla yhteydessä moneen IRC-verkkoon ja moneen kanavaan samaan aikaan. Ei kannata komennolla /server liittyä uuteen IRC-verkkoon, koska se katkaisee yhteyden muihin verkkoihin. Käytä komentoa /connect, se lisää IRC-verkon entisten jatkoksi. Luettelo IRC-verkoista auttaa löytämään oikean verkon ja luettelon sen palvelimista.

IRC-verkko osoite Webbisivu
Freenode chat.eu.freenode.net http://freenode.net/
IRCnet irc.omaisp.fi http://ircnet.org/
OFTC irc://irc.oftc.net:6667 http://www.oftc.net/oftc/
Quakenet fi.quakenet.org http://www.quakenet.org/

Graafisessa IRC-ohjelmassa voi IRC-verkon ja kanavan löytää valikoistakin. Mutta näiden komentojen pitäisi toimia kaikissa IRC-ohjelmissa, myös graafisissa.

Jos et ole jo vaihtanut kutsumanimeä, nimenäsi on luultavasti käyttäjätunnuksesi. Samassa IRC-verkossa ei voi olla samaa kutsumanimeä kahta kertaa, eli mahdollisesti et saa haluamaasi kutsumanimeä jos se on jo käytössä samaan aikaan. Kutsumanimi eli nickname muutetaan komennolla

/nick JokinNimi

Kanavalta poistutaan sulkemalla kanavan ikkuna. Myös lopettamalla irc-ohjelma poistutaan kaikilta kanavilta. Jos et muuten saa irc-ohjelmaa lopetettua, voit komennolla /quit sulkea irc-ohjelmasi ja halutessasi ilmoittaa poistumisen syyn, tähän tapaan:

/quit Näkemiin huomiseen.

Jos poistut hetkeksi irkin äärestä ja haluat kavereiden tarvittaessa tietävän poissaolostasi, voit komennolla /away kertoa olevasi poissa ja syyn.

/away Olen ruokatunnilla, takaisin kello 13.

Palattuasi komento /away ilman viestiosaa merkkaa sinut läsnäolevaksi. Palattuasi komennat siis pelkän

/away

Komennolla /who #kanavannimi saa tulosteen josta näkee keitä kanavalla on, ja ketkä ovat paikalla (H eli Here) ja ketkä ovat merkinneet itsensä poissaoleviksi (G eli Gone). Tulostus tulee irssin ikkunaan numero 1. Komento /wii lempinimi näyttää tiedot yhdestä käyttäjästä.

IRC:ssä on mahdollista keskustella myös kahden kesken. Komento /msg lähettää viestin vain annetulle kutsumanimelle ja avaa uuden ikkunan jossa keskustellaan kahden kesken. Komento on siis

/msg JokinNimi

Komento /query on kuten /msg, mutta siirtää sinut samalla keskusteluikkunaan.

Irssi

Irssin ohjeita löytyy ohjelman omalta webbisivulta. Tässä ohje miten irssiä käytetään kun pitää olla monella kanavalla jotka mahdollisesti ovat eri IRC-verkoissa.

Tällöin ikkuna ykkönen on erikoisasemassa, siinä voi näppäilyllä kuva:Computer_key_Ctrl.png-kuva:Computer_key_X_T.png vaihtaa IRC-verkosta toiseen eli IRC-palvelinten välillä. Kun on oikea IRC-verkko valittuna, komennolla /join #kanavannimi voi liittyä siinä verkossa olevalle kanavalle.

Kanavien eli irssin ikkunoiden välillä vaihdetaan joko komennolla /window numero tai pikanäppäilyllä painamalla ensin näppäintä Esc, päästämällä Esc ylös ja sitten numeronäppäintä. Näin saadaan ikkunat 1 - 10. Ikkunat 11 - 20 saadaan kirjaimilla qwertyuiop eli näppäimistön kirjainosan ylärivin näppäimillä. Jos ikkunoita on yli 20 voi joko käyttää komentoa tai sulkea turhia ikkunoita menemällä suljettavaan irssin ikkunaan ja komentamalla /window close.

Esimerkiksi ikkunaan yksi päästään pikanäppäilyllä kuva:Computer_key_Esc_T.png kuva:Computer_key_num_row_1_T.png, ikkunaan numero 15 näppäilyllä kuva:Computer_key_Esc_T.png kuva:Computer_key_T_T.png.

Irssi näyttää alareunan tilarivillään missä ikkunoissa on lukemattomia viestejä. Korostusvärillä näytetään ne ikkunoiden numerot joissa on nimellä lähetettyjä viestejä.

Lisää irkkausohjetta

Irkissäkin on hyvä käytös kultaa ja räyhärit saavat porttikieltoa. Jotkin seikat ärsyttävät niin paljon että ihan webbisivu tehdään, kuten Idlaa oikein IRC:ssä. Lisää vastaavaa on Absoluuttinen Totuus Irkistä.

Pidempi irkkausohje on Kommunikaatiota. Lisäksi muuallakin on juttua, esimerkiksi http://winku.fi/oppaat/irc/.

tale 6. helmikuuta 2008 kello 10.20 (EET)