Mitä pelejä

Mitä pelejä?

Katsotaan mitä pelejä on saatavilla Linuxiin. Sisällön kirjoittaminen aloitettu 16. tammikuuta 2010.

Alla mainitut pelit löytynevät Linux-jakelusi pakettivarastoista, mikäli ei toisin mainita, ja ne on helpointa ja suositeltavaa asentaa sieltä.

Autoilupelit

TORCS

TORCS on kelvollinen rata-autoilupeli. Luultavasti saatavilla Linux-jakelusi pakettivarastosta. Tulisi olla 3D-kiihdytetty näytönohjain.

Minimum: 550MHz CPU, 128MB RAM, OpenGL 1.3 compatible graphics card with 32 MB RAM. Recommended: 800MHz CPU, 256MB RAM, OpenGL 1.3 compatible graphics card with 64 MB RAM.

Kuvakaappaus ratakisasta

Ammuskelupelit

True Combat:Elite

True Combat:Elite on ammuskelupeli jossa ei tavanomaiseen tapaan leiju ilmassa tähtäysrinkulaa. Tähtääminen tehdään nostamalla ase silmien tasalle ja katsomalla aseen rautatähtäimien tai optisen tähtäimen läpi. Peli pyrkii muutenkin tekemään pesäeroa sinkohippaan, eli jonkinlaista todentuntua on mukana. Lisää tietoja Wikipediasta.

True Combat:Eliten ainoat viat ovat, ettei se ole vapaa ohjelma ja ettei pelin tehnyt ryhmä enää kehitä peliä. Koska TCE ei ole vapaa ohjelma, sitä ei löytyne Linux-jakelusi pakettivarastoista.

Modit

Quaken pohjalta on tehty useampia ammuskelupelejä, vähän erilaisia teemaltaan tai grafiikoiltaan. Pelillisesti Open Arena on aika lailla sama kuin Quake III, siinä on vaan tehty kentät ja grafiikat uusiksi. Alien Arena taas on nopeatempoisempi sinkohippailu. Nämä löytynevät Linux-jakelusi asennuspaketeista.

Nettipelit

Altitude

Altitude on lentokoneiden taistelua 2D-pelikentällä. Vähän samaa ideaa kuin vanhassa kunnon XPilotossa. Saatavilla myös Linuxille, ilmainen demo mutta täysversio maksullinen.

XPilot

XPilot on alunperin julkaistu vuonna 1992, siis vuotta ennen kuin toinen nettipeli julkaistiin ja saavutti suuremman suosion (eli alkuperäinen Doom). XPilotissa ohjataan avaruusalusta avaruuden tyhjiössä, painovoima vetää johonkin suuntaan ja alusta pitää käännellä moottorin työntövoiman ohjaamiseksi sopivaan suuntaan. Lentäminen vaatii totuttelua, ja varsinkin aluksen tankkaaminen on vaikeaa jos ei käytä leijunta-automatiikkaa. Pelatessa voi kerätä alukseensa lisävarusteita ja parannuksia.

XPilot tai XPilot NG lienee saatavilla Linux-jakelusi pakettivarastoista. Huomaa, että tarvitaan XPilot-palvelin johonkin koneeseen, XPilot-asiakasohjelmat ottavat yhteyden palvelimeen kun peli käynnistyy. Palvelin ja asiakas voivat olla samassakin koneessa jos haluat vain itse kokeille peliä. XPilot osaa käynnistää tietokonepelaajia halutun määrän, eli harjoittelemaan pääsee yksinäänkin.

Virtuaalimaailmoja

Second Life

Second Lifestä on saatavilla myös Linux-versio. Webbisivu http://secondlife.com/. Laitevaatimukset löytyivät: System Requirements

Runescape

Selainpeli Runescape toimii Linuxissakin kunhan tarvittavat lisäkilkkeet on asennettu. Peli käynnistyy webbisivulla http://www.runescape.com/. En enää muista mitä ne lisäosat oli.

Klassikoita

Civilization

Sid Meier on tehnyt useitakin klassikkopelejä, mutta Civilization ei ole julkaistu Linuxille. Vapaa versio FreeCiv sitävastoin toimii Linuxin lisäksi myös Mac OS X:ssä ja Windowsissakin. FreeCiv vastaa suunnilleen Civilization II:sta, mutta ei ole tarkka kopio. Lähinnä on kyse ideoiden kopioimisesta Civilization-pelisarjasta. Nettipelikin on tuettu, pitää vaan tarkistaa kaikilla pelaajilla olevan sama versio, mutta käsittääkseni samaan nettipeliin voi liittyä kaikilla käyttöjärjestelmillä.

Elite

oolite on Elite-klooni. Alunperin BBC Microlle tehty David Brabenin ja Bellin Elite portattiin aikanaan Commodore 64:lle, ja nyt oolite on vastaava kuranteille tietokoneille. Tehovaatimukset ovat kasvaneet kuusnepan ajoista melkoisesti:

Originally written for Mac OS X, and under continuous development for over five years, Oolite is available for Mac OS X (10.3.9 and higher) and PCs running Windows XP, Windows Vista or Linux. It requires at least a 400 MHz processor, 256 MiB of memory, and a graphics card capable of accelerating OpenGL graphics.

Jagged Alliance 2

Julkaistu myös Linux-versiona. Harmittavasti se ei toimi nykyisissä Linuxeissa, kun vaatii vanhan XFreen version. Onneksi on JA2 Stracciatella, eli projekti joka tekee vapaata moottoria JA2:lle. Tarvitaan alkuperäiset datatiedostot pelistä, joko Windows- tai Linux-versiosta, niitä pääsee sitten pelaamaan Stracciatellan moottorilla. Toimii jopa paremmin kuin alkuperäinen kaupasta ostettu JA2, sillä paljon vikoja on korjattu. Stracciatellan viimeisiä uutisia kannattaa seurata Forumilta.

SMAC eli Sid Meier’s Alpha Centauri

Julkaistu myös Linux-versiona, jossa samassa paketissa Alpha Centauri ja Alien Crossfire. Harmittavasti Linux- ja Windows-käyttäjät eivät voi osallistua samaan nettipeliin.

UFO: Enemy Unknown

UFO: Enemy Unknown eli X-COM: UFO Defence ei ole julkaistu Linux-versiona, mutta vapaa kopio on työn alla. http://ufoai.sourceforge.net/ UFO: Alien Invasion on Quake II:n pelimoottorilla tehty kopio. Koska Quake II ei osaa tuhoutuvia ympäristöjä, ei UFO AI:ssäkään niitä ole. Kopio ei siis ole tarkka. Projekti on kovassa työn touhussa ja raportoi kuukausittain työn edistymisestä.

Silent Storm

Silent Stormista ei ole julkaistu Linux-versiota, mutta se toimii Winellä hyvin. Ainakin minä sain sen toimimaan paremmin Debian Lennyssä Winen kautta, kuin Vistassa suoraan. En ole pelannut Windowissa tätä paljoakaan, mutta käsittääkseni ei ole eroa Winen kautta pelattessa. Pidemmälle päästessä peli tulee niin vaikeaksi etten ole päässyt läpi asti pelaamaan, se kenttä jossa kolmikerroksinen torni ja joka puolella vihulaisia on se mihin asti olen päässyt.

Quake

Kaikki Quaket ja Doomit toimivat Linuxissa, ne on saanut Linux-versioina heti kohta kun peli on julkaistu. Jos on kaupasta ostettu CD, saadaan siitä tarvittavat datatiedostot ja Linux-jakelussa tullee tarvittavat pelimoottorit. Mahdollisesti joudut pelimoottorin noutamaan pelin valmistajan seittisivustosta.

Koska vanhojen Doomien ja Quakejen lähdekoodit on julkaistu vapainana ohjelmina, on tehty useita viriteltyjä pelimoottoreita niiden pohjalta ja niin sanottuja modeja.

Pasiansseja

Korttipelipasianssit kuten 7-pasianssi eli Klondike ja Vapaakenttä eli Freecell löytyvät työpöytäympäristön pelivalikoimasta. Samoin Miinaharava ja muuta pientä yksinpeliä. Näitä on kymmeniä, jos ei työpöytäympäristön mukana valmiiksi asentuneena niin ainakin pakettivarastoista löytynee.

Linkkejä muuanne

Luokat: