Miten internettiin

Miten Internettiin?

ADSL tai kaapeli

Linuxin asennin tunnistaa ethernetkortin ja sen kautta nettiyhteys yleensä toimii helposti. Tämmöisiä nettiyhteyksiä on ADSL- tai kaapelimodeemien kautta, jos modeemi on ulkoinen. ADSL-modeemi tai kaapelimodeemi kertoo tarvittavat verkkoasetukset tietokoneelle, eli tietokone noutaa DHCP:llä sopivat asetukset. Jos modeemi on tietokoneen sisäinen kortti, pitää sille olla ajurit Linuxiin.

Soittoyhteys eli modeemi

Puhelinverkossa käytettävän modeemin kanssa Internettiin mentäessä ei päästä ihan näin vähällä. Helpoin tapa lienee kytkeä modeemi päälle ja asentaa wvdial. Tällöin wvdial kysyy puhelinnumeron, käyttäjätunnuksen ja salasanan sekä etsii modeemin.

Tämän jälkeen root voi käynnistää nettiyhteyden komennolla wvdial. Mikäli koneessa on ethernetkortti, on syytä ensin sulkea sitä vastaava liitäntä, eli komento on ifdown eth0 (Debian GNU/Linuxissa ja Ubuntussa). Sulkemalla wvdial esimerkiksi painamalla Ctrl+c yhteys katkeaa.

Käyttämällä komentoa sudo voi root järjestää muillekin käyttäjille mahdollisuuden käynnistää wvdial.

Kun nettiyhteys on päällä, kaikki koneen käyttäjät voivat sitä käyttää.

Muista ottaa käyttöön myös palomuuri.

Langaton eli WLAN

Ensimmäinen pulma on Linux-ajurit WLAN-kortille. Ajuritilanne on ollut varsin huono, kannattaa laitetta hankittaessa varmistua Linux-ytimessä olevan vakiona ajurit kyseiselle WLAN-kortille tai valmistajan tarjoavan vapaan ajurin joka toimii käytettävissä ytimen versioissa.

Ajuritilanne on parantunut merkittävästi. Myös langattoman verkon käyttöönotto on helpottunut Network Managerin myötä. Tuolle sovellukselle kerrotaan verkon SSID ja salasana, yhteys syntyy kotvasen kuluttua.

3G

Ubuntussa versiosta 8.10 alkaen on ollut mukana Network Manager joka osaa muodostaa yhteyden myös 3G-verkon kautta. Joissain läppäreissä on 3G-modeemi sisäänrakennettuna, muissa koneissa voi hankkia USB-liitäntäisen nettitikun.