Raportti-2010-01-21

Porixi-tapaaminen 2010-01-21

Paikalla kolme Porixia, Tapio, Ilkka, Juha.

Asiakirjamalleja

Webbisivulla Asiakirjamalleja ja esimerkkejä on suomenkielisiä OpenOffice.org:ssa toimivia asiakirjamalleja eli pohjia, joista voi aloittaa oman asiakirjansa rustaamisen. Harmi ettei nämä ole mukana kun asentaa suomenkielisen Openoffice.org:in.

Linuxin käytöstä

Keskustelua Linux-käytöstä, aloittelija ja edistyneempi. Onko Linux vaikeampi kuin muut käyttikset? Linuxikin menee sekaisin jos käyttää pääkäyttäjän oikeuksilla väärin, esimerkiksi muokkaa hakemiston /etc tiedostoja eikä käytä asetuksien muokkaamiseen tarkoitettuja sovelluksia.

Windowsissa ei ole Flash-playeriä eikä Javaa, ennen kuin ne asentaa. Tästä on kinaa windows-käyttäjien kanssa, jotka väittävät niiden olevan Windowsissa valmiina. Porixi totesi ettei Windows 7 Home Premiumissa ainakaan ole: Asennusvertailu-Windows7. Tältä osin Linux ja Windows on yhtä hankalia, eli nämä lisäkilkkeet pitää asentaa jos niitä tarvitsee. Erona on, että Linuxissa nekin voi asentaa paketinhallinnan kautta, jolloin päivitykset tulevat automaattisesti kuten muutkin päivitykset.

Tuleva Ubuntu

Ubuntu 10.04 kehittyy, tänään mokkulalla syntyi mobiililaajakaistayhteys todella nopeasti ja vallan automaattisesti hetikohta kun mokkulan kytki USB-piuhalla.

Skannaus PDF-tiedostoksi

Keskustelua ison paperipinon skannaamisesta ja keinoista saada siitä yksi PDF-tiedosto. Ehdotettiin ps2pdf, mutta nyt ei löydy tuommoista komentoa. Mutta komento pdfjoin paketista pdfjam osaa yhdistää monta PDF-tiedostoa yhdeksi.

Sähköpostien siirtoa

Outlookin sähköpostien siirto Linuxin Thunderbirdiin onnistuu. Homma on kyllä melkoisen vaikea ja työläskin, jää epäilys tämä on tehty tarkoituksella vaikeaksi, jotta saa vangittua Outlookin käyttäjät sähköposteistaan kiinni. Jos on tärkeitä vanhoja sähköposteja, ei voi vaihtaa toiseen sähköpostiohjelmaan eikä toiseen käyttöjärjestelmäänkään jos ei osaa siirtää vanhoja sähköposteja siten että ne olisivat käyttökelpoisia myös toisessakin järjestelmässä. Suurin osa ohjeista joita googlettamalla löytyy tämän tekemiseksi ei toimi, arvattavasti ne ovat toimineet ohjeen kirjoittajalle kirjoitushetkellä, mutta mistä lienee syystä sittemmin lakanneet toimimasta. Ainakaan ei löytynyt yhtään ohjelmaa, joka olisi osannut .pst -tiedostosta lukea sähköpostit mbox-muotoon siten että Linuxin Thunderbird olisi osannut näyttää kaikki sähköpostit.

Sähköpostien siirto piti tehdä vaikeammalla tavalla. Jos on vain .pst-tiedosto, pitäisi löytää Windows jossa on toimiva Outlook, ja kopioida .pst-tiedosto Outlook-kansioon (siihen missä Outlook.pst -tiedosto on). Toimivasta Outlookista datatiedostoksi ottamalla vanhat sähköpostit näkyvät Outlookissa (siis Outlook, ei Outlook Express9. Thunderbirdin Tools | Import | Mail -toiminnolla sähköpostit voi tuoda Windowsin Thunderbirdiin.

Windowsin Thunderbirdistä kannattaa poistaa kaikki lisäosat, esimerkiksi antivirus-ohjelman sähköpostit skannaava lisäosa. Ne kopioituvat profiiliin ja Windows-lisäosat sotkevat Linuxissa. Sitten ohjelmalla mozbackup kopioidaan Thunderbirdin profiili tiedostoon. Tämä .pcv -tiedosto kopioidaan Linuxiin.

Koska Linuxille ei ole mozbackuppia, pitää .pcv-tiedostosta käsin purkaa tarvittavat tiedostot ja siirtää ne oikeaan paikkaan. Muutetaan .pcv tilalle .zip, tehdään unzip vaikkapa /tmp -hakemistoon ja siirretään saatu profiilihakemistopuu oikeaan paikkaan. Profiilihakemistopuu se unzipatusta hakemistopuusta löytyvä hakemisto, jossa on esimerkiksi tiedostot abook.mab, prefs.js ja liuta muitakin tiedostoja. Oikea paikka on Ubuntussa ~/Profiles/Thunderbird/ -hakemiston alihakemisto, jonka nimenä on 8 merkin merkkijono pieniä ASCII-kirjaimia, esimerkiksi tanstaafl. Sitten muokataan ~/.mozilla-thunderbird/profiles.ini tiedosto näyttämään tällaiselta.

\[General\]
StartWithLastProfile=1
_
\[Profile0\]
Name=Tanstaafl
IsRelative=0
Path=/home/eric/Profiles/Thunderbird/tanstaafl

Jos Thunderbirdissä oli aiemmin sähköposteja, ne eivät enää näy jos yllä olevalla tavalla on siirretty uusi profiili käyttöön.

Jos et muistanut poistaa Thunderbirdin lisäosia ennen mozbackupin ajamista, voit nyt koittaa poistaa niitä muokkaamalla profiilihakemiston tiedostoa extensions.rdf.

Muuta keskustelua

Porixin omaisuutta -tarroitus. Tehdään seuraavassa Linux-esittelyssä, kun tavarat on yhdessä paikassa. Porixi on tehnyt hankintoja ja olisi hyvä saada Porixin omaisuus merkittyä.

Videoeditoreista, pitivi ehdotettiin käteväksi. Mutta se ei osannut sitä mitä haluttiin, eli ottaa still frame videotiedostosta.

Luokat: