TeeItseKioskikone-Debian

Debian

Laite

Tietokoneena välttää hitaampikin laite. Pitää selvittää mikä on minimivaatimus mimmoisellekin ohjelmistolle.

Testilaite:

  • AMD Duron 750 MHz 384 Mt
  • levyinä 120 Gt ja 200 Gt IDE-levyt
  • Näytönohjain Matrox Millennium MGA 2064W
  • Asennettiin 60 Gt levyosioon ja yksi 4 Gt swap kummallakin levyllä
  • USB-näppäimistö
  • PS/2 hiiri, kaksipainikkeinen ja kuula

Muutoksia:

  • Käynnistymään vain kiintolevyltä, eli CD, korppu, USB jne. pois
  • BIOS salasana käyttöön, jottei pääse vaihtamaan käynnistyslaitetta
  • Jos ajetaan Live-rompulta, kone käynnistymään vain CD:ltä ja ehkä poistetaan kiintolevy ja korppuasema

Ohjelmisto

Asennettiin Debian GNU/Linux 5.02a peruskokoonpano, eli se missä ei ole X Window mukana eikä muutakaan GUI-sälää. Tämmöisen asennuksen saa jättämällä lopussa asentamatta Työpöytäympäristön.

Levyosiot ovat turhan isoja, mutta levyillä on muutakin asennettuna ja tuommoiset osiot sai helposti. Levyä on käytössä juuriosiossa 860 Mt, eikä muita osiota swappien lisäksi ole käytössä. 2 Gt juuriosio riittäisi mainiosti, kun vasta 860 Mt on käytössä kaikkien alla mainittujen ohjelmien asentamisen jälkeen eikä edes apt-get autoclean tai apt-get clean ole tehty.

Asennettiin:

  • rcs
  • jed
  • iceweasel-l10n-fi
  • flwm
  • xserver-xorg-video-mga (Koneessa sattui olemaan Matrox Millennium -näytönohjaimena)
  • xinit
  • xterm
  • x11-xserver-utils

Kaksi ensimmäistä voi jättää asentamatta jos ei tarvitse versiointia ja jed teksturina ei miellytä. Paketista x11-xserver-utils tarvitaan xrdb, jotta sisäänkirjautuessa ei tarvitse kuitata dialogi-ikkunaa xrdb:n puuttumisesta.

X Window

Riesaa oli näppäimistön ja hiiren kanssa. X Window käytti US-näppäinasettelua, piti saada suomalainen näppäinasettelu. Komennolla X -configure saa pohjaksi tiedoston josta voi muokata /etc/X11/xorg.conf. Voi vaikka katsoa mallia koneesta jossa suomalainen näppäinasettelu toimii.

Hiiri temppuili, kun suomalainen näppäinasettelu oli saatu käyttöön lakkasi hiirikohdistin tyystin liikkumasta eikä hiiren painikkeista tapahtunut mitään. Ilmeisesti koneen käynnistäminen uudelleen selvitti sotkun ja hiiri alkoi toimimaan odotetusti. Ennätin kirjoittamaan hiiren asetuksetkin tiedostoon xorg.conf, voi olla ettei niitä olisi tarvittukaan vaan rebootti.

Komennolla X -configure tehtyä tiedostoa muokataan seuraavasti:

--- xorg.conf\~ 2009-08-26 16:08:37.000000000 +0300
+++ xorg.conf  2009-08-26 16:13:10.000000000 +0300
@@ -31,6 +31,8 @@
Section "InputDevice"
     Identifier  "Keyboard0"`  
     Driver      "kbd"`
\+    Option "XkbModel" "pc105"
\+    Option "XkbLayout" "fi" EndSection
Section "InputDevice"

Eli lisätään nuo kaksi +-merkittyä riviä. Sitten toimii suomalainen näppäinasettelu, kun tiedosto on kopioitu nimelle /etc/X11/xorg.conf.

Selain

Seuraava tiedosto kioskiselain.sh tekee iceweaselin (Firefoxin nimi Debian GNU/Linuxissa) joka käynnistyy uudelleen heti kun sen sulkee. Rivin sleep 2 voi ottaa pois sitten kun kaikki toimii, se on hyvä olla jotta on kaksi sekuntia aikaa painaa Control-C jos jostain syystä täytyisi katkaista suoritus iceweaselin käynnistysten välissä. Pistetään tämä tiedosto käyttäjän kotihakemistoon alihakemistoon bin/.

#!/bin/bash
echo "Selain käynnistyy uudestaan heti."
while true ; do
    /usr/bin/iceweasel sleep 2
done

Tiedosto .xinitrc tarvitaan kun X Window käynnistetään komennolla startx. Se määrää mitä ohjelmia X istuntoon käynnistetään. Normaalisti tiedoston viimeinen komento on ikkunointiohjelma eli joku ikkunamanageri. Nyt kun halutaan testailla komentotiedostoa kioskiselain tehdään tiedostosta tämmöinen:

#!/bin/bash
/usr/bin/xterm &
\~/bin/kioskiselain.sh
/usr/bin/flwm

Kun yllä oleva toimii, ja selaimen kotisivu ja muut asetukset on tehty sopiviksi, siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Selaimen asetuksia voi katsoa Ubuntua koskevasta luvusta, siellä on mainittu asetukset joilla selain tyhjentää istunnon aikana kertyneet tiedot. Samoin voi tutkia kannattaisiko R-Kiosk asentaa.

Display manager

Vielä pitäisi koneen käynnistyessä saada edellä väsätty kioskikäyttäjä kirjautumaan sisään X-istuntoon ja käynnistämään vain selain. Tämä tehtiin asentamalla Debian GNU/Linux versiosta Squeeze (joka tällä hetkellä on testattava jakelu) paketti nodm. Sen riippuvuudet sallivat asentamisen Lennyyn.

Asentamalla nodm ei tarvita startx-komentoa. Määritetään tiedostossa /etc/default/nodm NODM_USER halutuksi käyttäjäksi ja vaihdetaan samassa tiedostossa NODM_ENABLED arvoksi true. Tällöin seuraavassa bootissa tuo käyttäjä kirjautuu sisään X Window istuntoon. Istunnossa käynnistyy selain ja vain selain kun käyttäjän tiedostoon ~/.xsessionrc kirjoitetaan

#!/bin/bash
\~/bin/kioskiselain.sh

Tässä vaiheessa X-istunto on sopiva kioskikäyttöön. Vielä on itse selain muokattava kioskiselaimeksi. Tässä voi käyttää lisäosaa R-Kiosk kuten luvussa Ubuntu.

Koska nodm:n riippuvuuksissa mainituista paketeista on riittävän uudet versiot Lennyssä, voi yksinkertaisesti noutaa nodm_0.6-1_i386.deb -paketin ja asentaa sen komennolla

dpkg --install nodm_0.6-1_i386.deb

Tein homman hienommalla debiaanitavalla, eli lisäsin testing-jakelun tiedostoon /etc/apt/sources.list ja tein tiedostot /etc/apt/preferences ja /etc/apt/apt.conf:

Package: nodm
Pin: release a=testing
Pin-Priority: -10

<APT::Default-Release> "stable";

Kun Pin-Priority on alle nollan, noutaa APT asennettavan paketit vakaasta jakelusta, jos samanniminen paketti siellä on. Nyt on tarkoitus, että vain nodm noudetaan testattavasta jakelusta. Jos ei tee sopivaa preferences-tiedostoa, haluaa APT päivittää kaikki paketit joista on testattavassa uudempi versio. Tällä tavalla voi päivittää tavanomaiseen tapaan, paketteja noudetaan vain vakaasta jakelusta (koska Default-Relase on vakaa) paitsi nodm joka päivittyy jos testattavaan jakeluun tulee uusi version nodm:stä.

Vielä jää pulmaksi nodm:n kautta sisäänkirjautuessa tuleva ilmoitus “Iceweaselin edellinen istunto sulkeutui yllättäen. …”, joka pitää kuitata pois. Ilmoitus johtunee siitä, ettei selainta saa suljettua siististi, se kun käynnistyy heti uudestaan ja lopullisesti sammuu vasta kun nodm killataan pois.

Arvio

Levytilaa kului 860 Mt plus Swap. Muistia oli käytössä noin 120 Mt. Tällä koneella selailu oli kohtuullisen vikkelää.

Hiiri kannattaisi olla rullahiiri, sormi hapusi rullaa joka kerta kun selaimein ikkunaa piti vierittää. On niin tottunut rullahiireen että rullan puute on kömpelöä.

Muistiksi riittäisi 128 Mt. Kahden gigatavun levy riittäisi, kun swappiä tehtäisiin kaksi kertaa muistin määrä ja loppu juuriosioksi. Tämmöistä samanlaista asennusta ei kokeiltu muilla suorittimilla, mutta muissa kokeiluissa pienin suoritin oli Pentium III 550 MHz, eiköhän tämmöinen kioskidebiankin toimisi sillä sutjakkaasti.

Kokeiltu myös koneessa jossa Pentium III 550 MHz 128 Mt 6,4 GT, yhdysrakenteinen näytönohjain. Toimii riittävän rivakasti. Pientä hämminkiä on kun selain käynnistyy pienenä ikkunana, ja jos ikkunointiohjelmaa ei ole asennettuna ei kokoa saa kasvatettua. Ei auta -height ja -width tarkentimet komentorivillä eikä X Window:n -geometry.

–Taleman 21. elokuuta 2009 kello 05.04 (UTC)

Luokat: