Ubuntu tutuksi

Ohjeita Ubuntun käyttäjille

Ubuntu on yksi jakelupaketti, eli valmis kokoelma sovelluksia ja toimiva Linux-järjestelmä.

Asennusohje kertoo uusimman julkaistun Ubuntun version asentamisesta. Jos ei tuon pitkän asennusohjeen lukeminen innosta, lyhyt ohje jolla perustapauksissa pärjää on Asennusohje Ubuntu Suomen sivuilla. Käyttöohjeita kannattaa lukea asennuksen jälkeen jos ei omaa aikaisempaa kokemusta Linuxin käytöstä. Ubuntu Suomi kertoo lisää Ubuntusta suomeksi.

Aloittelijan parhaaksi tietolähteeksi kehutaan Ubuntu tutuksi -kirjaa, jonka voi tulostaa paperille ja lukea rauhassa nojatuolissaan. Kirja on ilmainen.

Vinkkejä sekä tiedonjyväsiä

Suomeksi

Ubuntu 8.04 — 10.04 noutaa kielipaketit asennuksen aikana netistä. Mikäli nettiyhteys ei asennuksen aikana toimi, jäävät kielipaketit pois ja Ubuntu ja sovellukset ovat vain suppeasti suomennettuja. Tilanne korjataan kun nettiyhteys on saatu toimimaan asentamalla paketit language-support-fi ja language-pack-fi, esimerkiksi komennolla sudo apt-get install language-support-fi language-pack-fi

Jos GNOME ei ole kokonaan suomenkielinen, pitää asentaa paketti language-pack-gnome-fi. Vastaavasti KDE:lle kde-l10n-fi.

Ubuntun versiosta 9.10 alkaen on saatavilla Finnish Remix, jossa on suomenkielen tuki valmiina CD:llä. Tällöin suomenkieli on kattavasti tuettu vaikka nettiyhteyttä ei asennuksen aikana olisikaan. Erityisesti Finnish Remix on hyvä, jos asentaa koneeseen jossa ei ole kunnollista nettiyhteyttä ja haluaa suomenkielisen Ubuntun, tai haluaa käyttää suomenkielistä Ubuntua Live-CD:ltä. Jatkossa kuulemma Finnish Remix on saatavilla julkaistaviin Ubuntun uusiin versioihin.

Linux työpöydällä

Tavanomaisessa kotikäytössä olevaan työpöytälinuxiin tulisi Ubuntu 10.04:ssä mielestäni asentaa

  • suomenkielen ja muidenkin tarvittavien kielten tuki (Järjestelmä | Ylläpito | Kieliasetukset)
  • ubuntu-restricted-extras
  • Medibuntun varastoalue, jotta multimediat alkaa toimimaan Medibuntun oma ohje
  • xul-ext-adblock-plus eli Adblock+ uudelta nimeltään.

Jos näytönohjain osaa 3D-kiihdytyksen mutta ei ilman epävapaata ajuria, asennetaan se ajuri: Järjestelmä | Ylläpito | Laiteajurit.

Sitten säädetään näytön tarkkuus sopivaksi, ja kuvaputkinäytön tapauksessa vielä virkistystaajuuskin (Järjestelmä | Asetukset | Näytön asetukset).

Jatkossa tarkempia ohjeita miten yllä mainitut jutskat saa asennettua.

Multimediaa

Jos tarvitaan Flash-playeriä, javaa tai muuta webbisivuilla yleistä bling-blingiä kannattaa asentaa paketti ubuntu-restricted-extras, niin saa vähällä vaivalla melkein kaikki lisäkilkeet kerralla. Asennuksen jälkeen voi mennä sivulle jossa testataan toimiiko Java selaimessa, esimerkiksi javatester.org Sampo-pankin asiakkaan kannattaa valita Sun-Java, muut voivat käyttää vapaata valintaa.

Videot näkymään

Huomasin juuri Ubuntu 15.10 alkaen DVD-levyjen näkymään saattaminen tehdään eri tavalla. En ole vielä asentanut noin uusia Ubuntuja, mutta ohjesivu sanoo asennetaan paketti libdvd-pkg. Se ohjesivu on https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/PlayingDVDs .

Se vanha systeemi (joka myös selitetään tuossa ohjesivulla) on tuossa alla.

Ubuntussa ei näy suojatut DVD-elokuvat koska libdvcss ei ole mukana perusubuntussa. Voi joko lisätä Medibuntun varastoalueen, jossa on muitakin mediapaketteja, tai käyttää libdvdread3:n mukana tulevaa asennusscriptiä (scripti noutaa CSS-ohjelman netistä, siis muualta kuin Ubuntun palvelimilta). Tällöin ei tarvitse lisätä varastoalueita. Ohje on Playing DVDs.

Asennusscripti

8.04 ja 8.10 Ubuntuissa tehdään: sudo apt-get install libdvdread3 gstreamer0.10-plugins-ugly sudo /usr/share/doc/libdvdread3/install-css.sh Ubuntu Jauntyssä eli 9.04:ssä ja uudemmissa Ubuntuissa on libdvdread4 tuon kolmosen tilalla.

Medibuntu

Seuraamalla Medibuntun omia ohjeita saadaan tarvittavat paketit asennettua jotta videot näkyvät ja kuuluvat. Ubuntu 8.04:ssä pitää suorittaa komennot

sudo wget <http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list> -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update
sudo apt-get install libdvdcss2 non-free-codecs

Katso ettei Synaptic, aptitude tai muu paketinhallintaohjelmisto ole käynnissä kun yllä olevia komentoja suoritat.

YLE:n uutiset vaativat paketteja gstreamer0.10-plugins-bad, gstreamer0.10-ffmpeg ja gstreamer0.10-plugins-ugly eli

sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-ugly

Lähde: 1

YLE:n uutisten, Areenan ja Elävän Arkiston katsomiseen on ohje Linux.fi:n sivuilla.

Sampopankki

Sampopankki otti keväällä 2008 uuden käyttöliittymän verkkopankkiinsa. Se vaati javan selaimeen, vieläpä tietyn version. Tämä on estänyt Sampopankin verkopankin käyttöä Linuxista, koska Linux-jakeluissa enimmäkseen ei ollut juuri sitä versiota jonka Sampopankki haluaa. Sampopankin minipankki toimii kaikissa selaimissa ja käyttöjärjestelmissä, mutta siinä on pelkistetympi käyttöliittymä.

Sampopankki lienee nyttemmin korjannut verkkopankkiaan, se toimii uusimmalla Java runtimella kunhan se on Sun Microsystemsin tekemä java. Tämä java on saatavilla Ubuntun 10.04 versiossa Partner jakelusta, vakiojakelussa oleva java runtime ei toimi Sampopankin kanssa. Pitää siis lisätä Partner -jakelu ohjelmalähteisiin ja asentaa sun-java6-plugin.

Poista työpöytätehosteet käytöstä. Se tapahtuu ainakin Ubuntu Hardyn Gnome-ympäristössä graafisesti näin: Järjestelmä > Asetukset > Ulkoasu > Visuaaliset tehosteet > Ei mitään (och samma på svenska & esim. KDE:ssa puolestaan englanniksi näin: System Settings > Look and Feel > Desktop > Desktop Effects, uncheck).

Tämän jälkeen pitää sammuttaa selain ja käynnistää selain uudelleen, jotta se ottaa käyttöön uudet javat. Nyt pitäisi Sampopankin toimia.

Jos verkkopankin java ei lataudu, kokeile Javan verifiointia tai testiapplettia. Jos nekään eivät toimi ja vaikka selain raportoi Java-pluginin olevan käytössä, ongelma saattaa liittyä ipv6-sidontaan. Silloin täytyy muuttaa tiedostoon /etc/sysctl.d/bindv6only.conf sidonta arvoon 0: net.ipv6.bindv6only = 0 Ja käynnistää sysctl uudestaan: sudo invoke-rc.d procps restart

Viite: Sampon uusi java verkkopankkiin Ubuntu-fi Forumilla
Viite: Linux.fi artikkeli Sammon verkkopankki
Viite: Ubuntun Java-ohje (englanniksi), näillä ohjeilla ei tarvitse poistaa vakiojavan asennusta

Mokkulat

Nettiyhteys matkapuhelinverkossa, siis nämä mobiililajakaista, 3G, mokkula, nettitikku ja sen semmoiset toimivat Ubuntun versiossa 8.10 oikein hyvin. Tässä ohje: Matkapuhelin modeemina.

Ubuntu 9.10 ei tunnu CD:ltä asennettuna saavan mobiililaajakaistaa toimimaan. Päivittämällä uusi ydin proposed-updates -jakelusta alkaa mobiililaajakaista taas toimimaan. Päivitystä varten pitää siis saada nettiyhteys jotenkin muuten kuin mobiililaajakaistalla. Mokkulakäyttäjän ehkä kannattaisi vielä välttää Ubuntu 9.10:n käyttämistä, mahdollisesti jättää 9.10 väliin kokonaan ja siirtyä suoraan Ubuntun versioon 10.04.

Mokkuloiden ja nettitikkujen yhteensopivuustietoja löytyy Mokkulasulkeisista.

Nykyään Ubuntu 10.04:ssä ja uudemmissa Ubuntuissa mokkulat toimivat usein suoraan. Jos ei toimi voi ekaksi kokeilla asentaa usb-modeswitch. Jos se ei riitä, pitää Mokkulasulkeisista tai muualta etsiä miten se mokkula saadaan toimimaan. Järkevintä on mokkulaa hankkiessa vaatia semmoinen malli joka toimii Linuxissa, ja jos ei toimi vie kauppaan takaisin. Jos myyjä vieläkin väittää mokkulan toimivan Linuxissa, vaaditaan ohje miten se saadaan toimimaan, tai pyydetään myyjää pistämään se mokkula toimimaan jos se kerta on niin helppoa.

Tulostimet

Ennen tulostimen hankkimista kannattaa OpenPrinting.org:n tulostinluettelosta tarkistaa onko laite toiminut Linuxissa. Samasta paikasta joka tulostimen kohdalla löytyy tieto parhaiten toimivasta ajurista.

Jos tulostin on niin uusi etteivät Linux-käyttäjät vielä ole päässeet kokeilemaan, mahdollisesti valmistajan webbisivuilta ilmenee onko Linuxiin saatavilla laiteajuri. Kannattaa suosia valmistajia jotka itse tekevät tai teettävät Linux-ajurin.

Porixi

Porissa toimii Porin Linux-käyttäjien kerho eli Porixi, kerhon webbisivuilla on Linux- ja Ubuntu-asiaa ja tiedot kerhon kuukausittaisista tapaamisista.

–Taleman 23. huhtikuuta 2008 kello 11.42 (EEST)

Luokat: